sĂžndag den 3. oktober 2021

Pas pÄ rÄdyr og andre hjorte pÄ vejen | Udgivet 3. oktober '21.

Pas pÄ rÄdyr og andre hjorte pÄ vejen
Udgivet 3. oktober 2021.

”Vi fĂ„r hvert Ă„r i omegnen af et par tusind anmeldelser fra bilister, der enten har pĂ„kĂžrt et rĂ„dyr eller skadet bilen i forsĂžget pĂ„ at vige udenom. Dermed er de mĂ„ske braget ind i fx autovĂŠrnet eller et trĂŠ. Eller ogsĂ„ har de bremset hĂ„rdt op for at undgĂ„ rĂ„dyret og er derfor blevet ramt af bilisten bagved i stedet,” siger teamleder i Topdanmark i Ballerup, Anitta Gajhede.

Det er dog sjÊldent, at pÄkÞrslerne af rÄdyr medfÞrer alvorlige personskader hos bilisten eller passagerer i bilen.

”Vi ser typisk skader pĂ„ fronten af bilen – fx trykkede kofangere og en bulet forskĂŠrm, men vi ser ogsĂ„ skader pĂ„ taget og pĂ„ siden af bilen som fĂžlge af, at rĂ„dyret er rĂžget op pĂ„ taget og ned langs siden under pĂ„kĂžrslen. Og ud over skaderne pĂ„ det stakkels dyr kan bilen i vĂŠrste fald gĂ„ sĂ„ meget i stykker, at den ikke kan kĂžre videre. Heldigvis er det sjĂŠldent, at der sker alvorlige personskader ved disse uheld, men selvfĂžlgelig kan det ske,” siger Anitta Gajhede, som opfordrer til, at man er ekstra opmĂŠrksom og sĂŠnker farten i de omrĂ„der, hvor rĂ„dyrene typisk fĂŠrdes.

Pas ogsÄ ekstra pÄ til efterÄret
Rapporten viser, at de fleste rÄdyr i Danmark bliver drÊbt i trafikken i perioden fra den sidste uge i april til og med maj mÄned. IfÞlge rapporten er der derimod ikke forhÞjet risiko for at pÄkÞre dyr i trafikken i marts, nÄr vintertid overgÄr til sommertid.

Mens rÄdyr er i stÞrst fare i trafikken i april og maj, er det anderledes for dÄdyr og kronvildt. Her er det om efterÄret fra september og to mÄneder frem, nÄr disse dyr har brunsttid, og fÞden samtidig bliver mere sparsom, at risikoen for at pÄkÞre dem stiger.

Gode rÄd til rÄdyrsÊsonen
• VĂŠr opmĂŠrksom pĂ„, at en undvigemanĂžvre kan vĂŠre farlig, bĂ„de for dig og dine medtrafikanter. Du bĂžr derfor som trafikant forsĂžge at forudse, hvornĂ„r der er Ăžget risiko for at pĂ„kĂžre et dyr.
• SĂŠnk fĂžrst og fremmest hastigheden i omrĂ„der, hvor der fx er advarselsskilte, tĂŠt beplantning eller skov, lĂŠhegn eller Ă„er pĂ„ tvĂŠrs af vejen. Vilde dyr nĂŠrmer sig oftest trafikerede veje pĂ„ bestemte tidspunkter - vĂŠr derfor ekstra opmĂŠrksom omkring skumring og i morgentimerne.
• VĂŠr opmĂŠrksom pĂ„ advarselsskilte, der advarer om krydsende vilde dyr

Ring efter hjÊlp, hvis et pÄkÞrt dyr har overlevet
Hvis du pÄkÞrer et dyr, og det overlever pÄkÞrslen, er det en god idé at ringe til Dyrenes Vagtcentral pÄ telefon 1812 .
Telefonen er dĂžgnbemandet og sĂžrger for gratis assistance til dyret, uanset hvor i landet skaden er sket.