onsdag den 30. november 2011

Københavns Hovedbanegaard fylder 100 år 30. november 2011

Københavns Hovedbanegaard 100 år (30.11 2011)
Hovedbanegården har lagt krop til millioner af togafgange, til talrige møder "under uret", mærket teknologiske kvantespring og gennemgået levetidsforlængende moderniseringer. "Den gamle dame" - Københavns Hovedbanegård - runder de 100 år. Og det fejrer DSB med manér fra den 1. til den 4. december.

Efter fem års omfattende bygningsarbejde kunne københavnerne den 30. november 1911 tage deres nye banegård i brug og øjesyn. Kronprins Christian gik på talerstolen på Københavns Hovedbanegård:
»Den vil sikkert staa som et monumentalt Minde om dansk Bygningskunst i Begyndelsen af det 20de Aarhundrede. Idet jeg udtaler Ønsket om, at vor ny Banegaard må knytte forbindelsen fastere mellem Hovedstaden og Landet og mellem Danmark og Udlandet, erklærer jeg Kjøbenhavns Banegaard for aabent!«

Et stemningsfyldt knudepunkt
Siden den dag for snart 100 år siden har millioner af passagerer benyttet stationen, der er den største jernbanestation i København. Alle regional- og fjerntogsforbinder er ført over Københavns Hovedbanegård, og den er således regionens markante knudepunkt for passagertogdrift. I dag vurderes det, at cirka 90.000 personer har deres gang på stationen i løbet af en almindelig hverdag, og det er desuden den station i Skandinavien, der har flest internationale destinationer.
»Københavns Hovedbanegård har i 100 år været hele landets samlende station og fungeret som et velfungerende og stemningsfyldt knudepunkt for den offentlige transport for millioner af danskere og turister. Og i DSB glæder vi os meget til at fejre stationens store runde fødselsdag sammen med vores kunder,« siger regionschef i DSB Karen Rønberg, der også fortæller, at DSB har en fødselsdagsgave til stationens kunder, der bliver afsløret den 1. december.

 Og den gamle station kommer vitterlig til at emme af historie og festligheder i de to dage: Blandt andet vil publikum få mulighed for at blive vist rundt på banegården af stationens inspektører, statister vil gå rundt på stationen iklædt tøj som for 100 år siden, en udstilling i DSB 1' Loungen vil vise gamle genstande og uniformer, og naturligvis kommer Harry og Julemanden også forbi. Og to gange om dagen vil der blive afholdt et festligt modeshow, hvor studerende fra Håndarbejdets Fremme viser deres bud på fremtidens uniformer.


Festlighederne bliver sat i gang af Københavns overborgmester Frank Jensen(S), der holder tale den 1. december kl. 16.30.